Tegenwoordig worden er non-stop televisieprogramma’s aangeboden en ook voor kinderen is er op vrijwel ieder moment van de dag wel iets bij. Kinderen kijken vaak op drukke momenten binnen het gezin televisie, voor het naar school gaan en tijdens het eten koken. De ouders hebben dan even hun ‘handen vrij’ om voor het gezin te zorgen.
Invloed van televisie
Het is niet nodig om te stellen dat televisie kijken slecht is, het is een medium dat niet meer uit onze tijd is weg te denken en waar iedereen gebruik van maakt. Uit de duizenden onderzoeken naar de invloed van televisie op kinderen blijkt steeds opnieuw dat kinderen die méér dan twee uur per dag tv-kijken, minder goed uit de verf komen dan hun leeftijdgenoten die minder kijken. Als kinderen teveel voor de televisie zitten gaat dat ten koste van andere activiteiten die nodig zijn voor hun ontwikkeling, zoals spelen, lezen, sporten, knutselen, muziek luisteren enz. De effecten van televisie zijn afhankelijk van het soort programma’s waarnaar een kind kijkt. Bij jonge kinderen is het van belang dat je als ouders beseft dat je kind het onderscheid nog moet leren tussen echt en niet echt. Tot een jaar of vier geloven kinderen dat alles op televisie echt is. Fantasiefiguren wonen in de televisie en kinderen reageren enthousiast op vragen. Pas vanaf een jaar of zeven begrijpen kinderen dat iets engs op televisie ‘maar gespeeld is’.
Voorbeeldfunctie
Van oudsher hebben kinderen superhelden die ze in hun spel imiteren. Dit is een normaal verschijnsel en het heeft een aantal belangrijke functies voor de emotionele en sociale ontwikkeling van een kind. Vroeger haalden de kinderen hun helden uit boeken of uit het dagelijks leven. Nu kiezen de meeste kinderen een televisiefiguur als superheld. Kinderen kopiëren in hun spel het gedrag van hun helden. Hoe gewelddadiger de superhelden zijn, des te groter de kans is dat het superheldspel ook gewelddadig is.
Tips voor ouders
- Is je kind jonger dan 4 jaar kijkt dan altijd samen naar de televisie
- Het imiteren van een superheld in het spel en dan degene die meespeelt, pijn doen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Dat komt doordat actieve en opzwepende programma’s beter aansluiten bij het fantasieleven van jongens. Als je weet dat je zoontje daar gevoelig voor is, kun je voorkomen dat hij daar naar kijkt.
- Je kunt ook meekijken met je kind en het geweld in de serie relativeren. Leg uit dat de trappen die gegeven worden in het echte leven pijn doen en iemand kunnen verwonden. Help hem zoeken naar niet gewelddadige oplossingen voor de problemen die zich in de serie voordoen.
- Van belang is dus dat je als opvoeders meekijkt en het nadenken over een televisieserie stimuleert. Zo leer je de kinderen op een kritische manier met de televisie om te gaan. Het uiteindelijke doel is toch dat ze zelfstandig en verantwoord televisie kunnen kijken.
- Kijk selectief, kijk mee en praat erover.
De kijkwijzer, iedereen kent hem wel: de vuist en de voetjes, de spin en de spuit etc. De kijkwijzer in 2001 geïntroduceerd, is geen censuur, maar een waarschuwingssysteem dat ouders helpt het tv-gedrag van hun kinderen te reguleren
donderdag 24 januari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten